בית / מאמרים / חרדה

חרדה

האם קרה לכם פעם מצב בו הרגשתם דפיקות לב מואצות ללא סיבה? האם מצאתם את עצמכם מרגישים חולשה פיזית בעקבות אזכור של משהו שמפחיד אתכם? אם כן , ייתכן שאתם חווים חרדה.

מהי חרדה?
מומחים מגדירים אותה כמצב פסיכולוגי המתבטא בתסמינים פיזיולוגים עקב גירוי כלשהו הנתפס כמאיים. תחושה זו חיונית להשרדותנו ומתבטאת בכך שהמוח משדר לגוף שהוא נמצא בסכנה, בעקבות כך מופרש אדרנלין לגוף שמייצר תחושה שאנו מצויים במצב מלחמה והגוף מגיב בצורה חייתית ומתכונן להתקפה או לבריחה על ידי הזרמת דם מוגברת ללב לתוספת כוח לשרירים (דופק מהיר), הזעה, כאבי בטן, קוצר נשימה, כאבי ראש, סחרחורות, מחשבות כאילו משהו נורא עומד לקרות וכדומה.

מהם הגורמים לחרדה?

חרדה היא תגובה נורמלית למצבי לחץ אך במקרים מסוימים עלולה להתפתח להתקפי חרדה ודורשת טיפול. חרדה יכולה להופיע כתוצאה מדאגה למישהו קרוב, פחד ממבחנים , מטיסות וכל דבר אחר הנתפס כמאיים. גורמים נוספים יכולים להיות מצוקה או טראומה בילדות, מחלה קשה או מוות במשפחה שגורמים לדאגה מן העתיד לבוא, מתח נפשי ואפילו גנטיקה שגורמת לחרדה לעבור בתורשה.

אילו חרדות נפוצות קיימות?
בקרב ילדים נפוצה חרדה מזרים. חרדה זו מתחילה בגילאי ינקות ועוברת בילדות. קיימים מקרים בהם החרדה מזרים עוברת לבגרות ואז האדם הבוגר (או מתבגר ) מפתח חרדה במצבים חברתיים ותופס אותם כאיום. בגילאי 18 חודשים עד גיל 3 ושוב בגילאי 6-9 נפוצה חרדת הנטישה ופחדים רגילים. תסמיני החרדה שונים אצל ילדים וגם תגובתם שונה מזו של המבוגרים-  דבר שעשוי להקשות על האבחון.
חרדה נוספת היא חרדת בחינות המתפתחת כאשר לאדם יש פחד מכשלון או דחייה, שאיפה לפרפקציוניזם, נטייה לאובססיביות, צורך לרצות את הסביבה וקושי לשאת תסכולים . חרדה זו מטרידה כ-15% מהתלמידים והסטודנטים.

כיצד מטפלים בחרדה?

הטיפול בחרדה בדרך כלל מתמקד בהתמודדות עם הגורם המאיים והכנסתו למימדים מציאותיים כך שבסופו של דבר האדם מרגיש פחות מאוים על ידי התופעה. כאשר האדם חרד הוא  נותן לגורם המפחיד חשיבות גדולה ורואה בו סכנה גדולה יותר ממה שהוא באמת. מטרת הטיפול היא להפחית את גודל הסכנה בעיניו ולהוריד את רמת הסימפטומים הגופניים. במקרים מסוימים ניתן להקל על הסימפטומים בעזרת טיפול תרופתי.

לסיכום, למרות שלפעמים אין שליטה על היוצרות החרדה, תמיד אפשר בעזרת טיפול נכון וכוח רצון  לנטרל אותה ולשלוט בה.